El egzaması ve Covid
Aralık 07, 2020
Son 10 yıldır ülkemizde ve dünyada görülme sıklığında belirgin artış olan uyuz hastalığı (Scabies) Sarcoptes scabiei akarının derinin içine yerleşerek şiddetli kaşıntıya yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır.
Nasıl bulaşır?
Hastalık aynı yatakta yatmak, aynı koltukta oturmak, aynı giysileri kullanmak gibi uzun süreli ve yakın deri teması gerektiren koşullarda bulaşır. Aynı evde oturanlarda, yatılı okul, askeri kışla, bakım evleri gibi kalabalık yerlerde bulaşması çok daha kolay olur. 15-20 dakikalık bir temas süresi gerekli olduğundan, sadece tokalaşmak ya da eldiven takarak hasta muayene etmekle bulaş mümkün değildir.
Bulguları nelerdir?
Akar deriye girdikten 2-6 hf sonra vücutta şiddetli kaşıntı başlar. Gün boyu devam eden kaşıntı geceleri, sıcakta artış gösterir. Dişi akarın kazdığı tüneller en sık el bilekleri ve parmak aralarında görülürken, kaşıntıya ait kızarıklıklar sıklıkla karın, meme başları ve genital bölgeye yerleşir.
Tanısı nasıl konur?
Uyuz hastalığının tanısı koyduracak herhangi bir kan tetkiki yoktur. Uyumlu klinik bulgular, aile öyküsü, geceleri artan vücut kaşıntısı olan hastalarda dermoskop adı verilen aletle akarın kazdığı tüneller kolaylıkla görülüp saniyeler içinde doğru tanı konabilir.