• Telefon

    +905380908765
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

BAZAL HÜCRELİ KANSER nedir?

Bazal hücreli kanser, derinin en sık görülen kanseridir. Aynı zamanda insanda en sık görülen kanser tipidir.

Nedeni nedir?

En önemli nedeni uzun yıllar boyunca yoğun güneş ışığına (ultraviyole) maruz kalmaktır. Dolayısıyla, güneş hasarına karşı daha duyarlı olan açık tenli ve renkli gözlü kişilerde özellikle 60’lı yaşlardan sonra daha sık görülür.

Nerelere yerleşir?

Tipik yerleşim yeri yüzdür. Yüzde de özellikle burun ve yanaklarda sık görülür. Nadiren gövde, bacaklar ve saç içinde de ortaya çıkabilir.

Görünümü nasıldır?

Farklı tipleri vardır. En sık kubbe şeklinde, deri renginde, pembe-kırmızı ya da kahverenkli kabarıklık şeklindedir. Bazen ülserleşme (orta kısmından doku kaybı) ve kabuklanma da görülebilir. Gövdeye yerleşenler deriden hafif kabarık ekzema benzeri kızarıklık ve üzerinde kuruma/kepeklenme şeklinde görülebilir. Genellikle tek sayıda olsa da, zaman içinde yenileri çıkıp sayıları artabilir.

Ne şikayet verir?

Yüzde yerleşenlerin kendiliğinden kanayıp, kabuk tutması, kabuk kalkarken tekrar kanaması tipiktir.

Nasıl tanı konur?

Deneyimli bir dermatoloğun yapacağı dermoskopik muayene bu kanserin tanısının konmasında çok yardımcı olur. Yine de kesin tanı için bazen biyopsi almak gerekebilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Eğer yerleşim yeri ve büyüklüğü uygunsa cerrahi olarak kesilip çıkartılır. Alternatif olarak kriyoterapi (sıvı nitrojen spreyla dondurma), koterizasyon (elektirikle yakma), krem tedavisi gibi yöntemler de kullanılabilir.

Seyri nasıldır?

Her ne kadar adı “kanser” olsa da lenf bezlerine ya da diğer organlara yayılma riski son derece düşüktür. Öte yandan, tedavi edilmezse bulunduğu yerde derinleşir ve genişler.  

Tanı alan hastalar nelere dikkat etmelidir?

Bir tane bazal hücreli kanseri olan hastada, yenilerinin (aynı ya da farklı türde deri kanseri) çıkma riski artmış demektir. Ayrıca, tedavi edilen yerde tekrar etme riski de vardır. Bu nedenle, hastaların tedavi sonrasında düzenli olarak dermatolojik muayene ile kontrol edilmeleri gereklidir. Ayrıca, güneşten korunup derinin daha fazla güneş hasarı görmemesine de çok özen göstermelidir.