PEELİNG nedir?
Derinin ölü hücrelerden oluşan hasarlı üst tabakasının kimyasal solüsyonlar kullanılarak soyulup, alttan yeni, canlı hücrelerden oluşan taze derinin ortaya çıkarılması işlemidir.
Nasıl yapılır?
Kullanılan pek çok kimyasal soyma solüsyonu (trikloroasetik asit (TCA), Jessner solüsyonu, mandalik asit gibi) olmasına rağmen etkinlik ve güvenilirlik açısından glikolik asit çok tercih edilir. Kullanılan solüsyonun gücü ve deride bekletilme süresine bağlı olarak soyma işleminin derinliği yüzeyel, orta veya derin olabilir.
Glikolik asit nedir?
Birçok meyvede bulunan alfa hidroksi asit (AHA) grubunun bir üyesi olan glikolik asit, şeker kamışından elde edilir.
Glikolik asit peelingi ne işe yarar?
- Kollajen sentezini artırarak ince ve orta derinlikteki kırışıklıkları azaltır.
- Derinin daha pürüzsüz ve parlak görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
- Genişlemiş gözeneklerin küçülmesine yardımcı olur.
- Cildin su tutma kabiliyetini artırarak deriyi yağlandırmadan nemlendirir.
- Yüzeyel akne izlerinin azalmasına yardımcı olur.
Nasıl uygulanır?
Cildin ihtiyacına göre seçilen farklı konsantrasyondaki glikolik asit solüsyonu fırça ile tüm yüze belli bir sıra takip edilerek sürülür. Hafif bir kızarıklık oluşuncaya kadar 3-10 dk beklenir, sonra bolca su ile durulanır. İşlem sırasında hafif yanma, batma, karıncalanma hissi olabilir. Seans öncesinde bölgeyi uyuşturmak için lokal anestetik bir krem/buz tatbiki gibi uygulamalara gerek yoktur.
Ne sıklıkta ve kaç seans uygulanır?
Ayda 1-2 kez olmak üzere, derinin yapısı ve ihtiyacına göre toplam seans sayısı belirlenir.
Yan etkileri var mıdır?
İşlemden hemen sonra ve ertesi gün azalan şiddette olmak üzere deride kızarıklık görülür. Hastanın ilk 48 saat özellikle güneş altına çıkmaması tavsiye edilir. İşlem sonrası leke kalma riskini artırabileceği için yaz aylarında uygulama yapılması tercih edilmez.