• Telefon

    +905380908765
  • E-posta

    tulinklinik@gmail.com
  • Adres

    Neorama İş Merkezi, Yaşam Caddesi, Adalet Sok. 13/A, Kat: 10, Daire No: 49, Sögütözü/Ankara

SKUAMÖZ HÜCRELİ DERİ KANSER nedir?

Skuamöz hücreli kanser (yassı hücreli kanser) deri, mukozalar (ağız içi, dil, genital mukozal gibi) ve organlardan köken alan bir kanser türüdür. 

Nedeni nedir?

Deride ortaya çıkmasının en önemli nedeni uzun yıllar boyunca yoğun güneş ışığına (ultraviyole) maruz kalmaktır. Ağız içinde çıkanların nedenleri arasında sigara ve Human papilloma virüs (HPV) yer alır.

Nerelere yerleşir?

Deride en sık, yoğun güneş gören bölgeler olan yüz, kulaklar, alt dudak, saçlı deri (şaçları dökülmüş olanlarda) ve el üstlerinde görülür. 

Görünümü nasıldır?

Farklı tipleri vardır. Başlangıç aşamasında hafif kızarıklık üzerinde dikenimsi pürtüklenme, kepeklenme (Aktinik keratoz) şeklinde olup, sonra kırrmızı beyaz ya da tamamen kırmızı bir kabarıklığa dönüşebilir. Orta kısmında ülserleşme ve kabuklanma da görülebilir. Dudaklarda da nemlendirici krem sürmeye karşın bir türlü geçmeyen kuruluk, kabuklanma altında gelişen hafif sertlik şeklinde (Aktinik kelitis) başlayabilir. Bazen bu kanser öncesi aşamalar hiç olmadan direk deriden kabarık ya da yassı şekilli bir tümör olarak da başlayabilir. Tek ya da çok sayıda olabilir.

Nasıl tanı konur?

Klinik muayeneye ek olarak, deneyimli bir dermatoloğun yapacağı dermoskopik muayene bu kanserin tanısının konmasında çok yardımcı olur. Yine de kesin tanı için biyopsi almak gerekebilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Eğer yerleşim yeri ve büyüklüğü uygunsa cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Alternatif olarak başlangıç aşamasında olanlara kriyoterapi (sıvı nitrojen spreyle dondurma) veya krem tedavisi gibi yöntemler de kullanılabilir.

Seyri nasıldır?

Tümörün bulunduğu bölgeye en yakın olan lokal lenf bezlerine (örneğin yüz ya da kulakta yerleşmiş ise boyundaki lenf bezlerine) ve akciğere yayılma riski (metastaz yapma) vardır. İlk tanı konulduğunda ve sonrasında düzenli aralıklarla bu bölgeler lenf bezi muayenesi, ultrasonografi ve akciğer filmi çekilerek kontrol edilmelidir.   

Tanı alan hastalar nelere dikkat etmelidir?

Bir tane skuamöz hücreli kanseri olan hastada, yenilerinin (aynı ya da farklı tür deri kanserleri) çıkma riski artmış demektir. Ayrıca, tedavi edilen yerde tekrar etme riski de vardır. Bu nedenle, hastaların düzenli olarak dermatolojik muayene ile takip edilmeleri gereklidir. Ayrıca, güneşten çok iyi korunup derinin daha fazla güneş hasarı görmesine de engel olunmalıdır.